top of page

Ademen.


Iedereen kan het. De eerste handeling na je geboorte en de laatste handeling voor je dood. Ondersteunend aan alles wat je in die tussentijd doet, adem je onbewust maar door, ongeveer 14 keer per minuut in... en weer uit. Je ademt sneller als je je inspant of gestrest bent. Je hartslag gaat omhoog, je bent alert. Onbewust adem je veel rustiger als je ontspannen bent: ongeveer 7 keer per minuut als je slaapt, je hartslag is laag.


Je kunt niet niet-ademen. Hoe lang je je adem ook inhoudt, je lichaam dwingt je vanzelf weer een teug zuurstof te nemen.

Je kunt je ademhaling wél beïnvloeden. Als je bewust je ademhaling versnelt, gaat je hartslag omhoog, word je alert, komt je lichaam in de actie-modus. En andersom: als je bewust rustiger gaat ademen, zakt je hartslag en word je meer ontspannen. Probeer het zelf maar eens. Terwijl je dit stukje leest zet je je voeten even plat op de grond en voel je hoe lichaam contact maakt met het zitvlak en de leuning. Adem een paar keer diep in en rustig weer uit.


We hebben niet de illusie dat je hierdoor ineens enorm ontspant, maar een aantal lezers was nu even bewust bezig met je ademhaling. Misschien jij ook wel. Bewustwording van de manier waarop je ademt draagt bij aan het verkrijgen van grip op stress.


In de FiveSteps-app hadden we al een begeleide ademhalingsoefening. Daar hebben we nu een nieuwe aan toegevoegd. Om de gebruikers te ondersteunen bij de bewustwording van hun ademhaling. Om wat in handen te geven om meer te ontspannen. De oefening duurt één minuut. Eén minuut bewustwording van je ademhaling. Een goed begin.


Adem in...
Comments


Aan de slag

Maak werk van mentale veerkacht.

FiveSteps zorgt voor mentaal veerkrachtige medewerkers. Download de app en probeer de kracht van FiveSteps.

bottom of page