top of page

Ontspannen moet!

Lekker ontspannen is steeds lastiger. Een baan die veel van je vraagt, de appjes die je om de oren vliegen en een constante stroom van informatie die op je afkomt: we staan de hele dag ‘aan’. Terwijl ontspannen juist nu echt nodig is! In stap 4 leer je meer over hoe je kunt ontspannen en hoe je dat doet op een manier die bij jou past.



Zonder ontspanning brand je op

Ontspanning is een onmisbare tegenhanger van stress. Heb je af en toe stress, dan is er niets aan de hand. Maar als je voortdurend spanningsklachten hebt, dan loop je een groot risico om overspannen te raken.

Overspannenheid is het voorstadium van een burn-out. Ben je overspannen, dan heb je vaak klachten die vergelijkbaar zijn met depressieklachten. Blijf je doorgaan zonder deze klachten serieus te nemen? Voor je het weet kom je in een vicieuze cirkel terecht: doordat je je zorgen maakt over je klachten, neemt de stress steeds weer toe, waardoor je klachten verergeren. Dan is de kans op een burn-out heel groot. Je raakt dan emotioneel en lichamelijk uitgeput. En denk niet: dat overkomt mij niet. Iedereen kan een burn-out krijgen!

Lichaam en geest in balans

Het is belangrijk dat je een goede balans vindt tussen lichamelijke en geestelijke in- en ontspanning. Hoe je dat het beste doet, verschilt per persoon en jouw (werk-)situatie. Het maakt uit of je vooral fysiek zwaar werk doet of juist een hele dag achter de computer zit. En wat voor één heel ontspannend is, kan juist voor de ander een inspanning zijn.


Heb je bijvoorbeeld een baan waarbij je veel moet nadenken of waarin je veel druk ervaart, dan is het verstandig om te ontspannen door dingen te doen waarbij je niet veel hoeft na te denken. Je kunt ook dingen doen waarbij je fysiek én mentaal ontspant. Wandelen is daar een goed voorbeeld van. Of misschien word jij wel helemaal relaxed door in de zon te liggen of een bezoek aan een sauna te brengen.


Ontspannen op een manier die bij jou past

Als je lichamelijk zwaar werk doet, lever je misschien ook wel een mentale inspanning. En andersom geldt hetzelfde: bij werk wat vooral veel denkwerk vraagt, kun je ook last krijgen van fysieke stress. Het belangrijkste is om te kijken naar je dag- en weekritme. Is er bij jou sprake van een goede balans tussen lichamelijke en mentale in- en ontspanning?


Om daar goed inzicht in te krijgen, is het slim om een aantal dagen bij te houden wat je allemaal doet op een dag. Niet alleen op het gebied van je werk, maar denk ook aan sporten, hobby’s, afspraken, huishoudelijke taken, et cetera. Noteer per activiteit of je het lichamelijk en geestelijk inspannend of ontspannend vond. Je kunt de activiteiten vervolgens indelen in vier categorieën om te kijken of er een goed evenwicht is tussen in- en ontspanning:

  1. Lichamelijk en geestelijk ontspannend

  2. Lichamelijk ontspannend en geestelijk inspannend

  3. Lichamelijk inspannend en geestelijk ontspannend

  4. Lichamelijk en geestelijk inspannend

In de onderstaande video vertelt coach Polly wat het belang is van ontspannen en hoe zij dit doet.



FiveSteps helpt je om te ontspannen

Om te leren ontspannen, kun je gebruikmaken van de app FiveSteps. Vind je het lastig om het bespreekbaar te maken met iemand in je (werk)omgeving of kun je wel wat hulp gebruiken?


Via FiveSteps kun je contact leggen met een professionele coach die je kan helpen en adviseren. Anoniem en zonder taboe. Daarnaast biedt FiveSteps cursussen en workshops en krijg je via de app toegang tot verschillende hulpprogramma's en oefeningen.

Comments


Aan de slag

Maak werk van mentale veerkacht.

FiveSteps zorgt voor mentaal veerkrachtige medewerkers. Download de app en probeer de kracht van FiveSteps.

bottom of page