top of page

Mentaal veerkrachtige medewerkers: 5 Tips voor werkgevers.

Het belang van mentaal welzijn op de werkplek is tegenwoordig prominenter dan ooit tevoren. Bijna 1 op de 5 medewerkers heeft last van burn-out klachten. Werkgevers spelen een cruciale rol in het creëren van een ondersteunende omgeving waarin medewerkers gedijen en zich goed voelen, zowel fysiek als mentaal.


Wat is mentale veerkracht?

Mentale veerkracht is het vermogen om flexibel om te gaan met stress, veranderingen en tegenslagen. Het gaat niet om het vermijden van pijnlijke ervaringen. Dat hoort bij het elven. Maar vooral om het ontwikkelen van de interne kracht om met deze ervaringen om te gaan en er sterker uit te komen. Het is als een spier die sterker wordt naarmate je het traint.


Hier zijn 5 tips met effectieve strategieën die werkgevers kunnen toepassen voor mentaal veerkrachtige medewerkers.


1. Zorg voor open communicatie en bewustzijn over mentale welzijn.

Communiceer regelmatig met werknemers over het belang van mentale gezondheid en maak hulpbronnen gemakkelijk en anoniem toegankelijk. Organiseer workshops en inloopspreekuren over stressmanagement, burn-out preventie en het herkennen van tekenen van mentale belasting. Neem mentaal welzijn op in de HR-gesprekscyclus om het bespreekbaar te maken.


Volg onbeperkt online workshops met fivesteps

2. Creëer een positieve werkomgeving om veerkracht te bevorderen.

Bevorder een positieve en ondersteunende sfeer op de werkvloer. Erken prestaties en successen van medewerkers, stimuleer samenwerking en moedig een cultuur van wederzijdse steun aan. Zorg ervoor dat leidinggevende hierin voldoende getraind zijn. Zij spelen hierin een cruciale rol.


3. Flexibele werkregelingen voorkomen mentale overbelasting

Bied flexibele werkuren en de mogelijkheid om vanuit huis te werken aan. Dit kan werknemers helpen een betere balans tussen werk en privé te vinden, wat stress kan verminderen. Ga het gesprek aan met medewerkers en luister naar hun behoeftes.


4 Geef het goede voorbeeld als leidinggevende

Leidinggevenden moeten het voortouw nemen door hun eigen zorg voor mentale gezondheid te tonen. Durf ook hierbij openheid en kwetsbaarheid uit te stralen. Doorbreek het taboe! Dit stuurt een krachtige boodschap naar het team en moedigt anderen aan hetzelfde te doen.5. Zorg voor toegang tot anonieme hulpbronnen om te werken aan veerkracht.

Zorg ervoor dat werknemers gemakkelijk toegang hebben tot professionele hulpbronnen, zoals coaching of zelfhulpprogramma's. Bied informatie over beschikbare externe programma's en diensten. Zorg ervoor dat deze hulpbronnen laagdrempelig en anoniem beschikbaar zijn.In essentie draait het bij het verbeteren van het mentaal welzijn op het werk om het creëren van een ondersteunende, empathische en gezonde werkomgeving. Door te investeren in de mentale gezondheid van werknemers, kunnen werkgevers niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook een positieve en duurzame organisatiecultuur bevorderen.
Comments


Aan de slag

Maak werk van mentale veerkacht.

FiveSteps zorgt voor mentaal veerkrachtige medewerkers. Download de app en probeer de kracht van FiveSteps.

bottom of page