top of page

Weet wanneer de stress je teveel wordt

Met een beetje gezonde spanning van tijd tot tijd, is niets mis. Het wordt een probleem als je langdurig onder grote spanning staat. Je loopt dan een groot risico om overspannen te raken of zelfs een burn-out te krijgen. Door zelf anders naar situaties te kijken en te zorgen voor genoeg ontspanning tegenover inspanning, kun je beter omgaan met stress. Maar nog beter is het om te voorkomen dat de stress teveel wordt. Daar gaat deze vijfde en laatste stap over.


Wanneer loopt de stress teveel op?

Je kunt stress nooit helemaal voorkomen. Stressklachten komen ook regelmatig terug in je leven. Vooral bij spannende situaties of ingrijpende gebeurtenissen kan de stress weer erger worden. Bijvoorbeeld bij een verhuizing, als je aan een nieuwe baan begint of als je net ouders geworden bent.


Het kan knap lastig zijn om op te merken wanneer de stress jou echt teveel wordt. En het is soms ook moeilijk om toe te geven dat het niet meer gaat. Tachtig procent van de mensen ziet een burn-out niet aankomen. Vaak zien de mensen om je heen al eerder dat het niet goed met je gaat. Bijvoorbeeld omdat je geïrriteerd reageert of heel kortaf bent.


Beter stress herkennen en voorkomen Met een herkenningsplan kun je zelf beter stress herkennen en voorkomen. Het werkt met een simpel ‘stoplichtsysteem’ met drie fases.

  1. Groen: zowel privé als op je werk gaat alles goed. Je hebt gezonde stress en geen klachten.

  2. Oranje: het gaat minder goed met je. De stress loopt op en je krijgt stressklachten. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je weer in de groene fase belandt.

  3. Rood: het gaat niet goed met je. De stress loopt hoog op en je hebt veel last van je stressklachten.

In je herkenningsplan maak je per fase een beschrijving. Je legt daarin vast wat je in een fase aan jezelf merkt, wat je het beste kunt doen of juist laten in die fase, wat anderen aan je merken en wat zij voor jou kunnen doen. Bespreek het ook zeker met mensen in je omgeving, bijvoorbeeld een collega, jouw team of iemand die heel belangrijk voor je is. Zij kunnen je helpen om de stress bij jezelf te verminderen.


Leg je herkenningsplan vast in FiveSteps

Met de app FiveSteps leer je in vijf stappen beter omgaan met stress en kun je jouw eigen persoonlijke herkenningsplan invullen. Dat is heel handig, omdat je heel vaak je telefoon wel bij de hand hebt. Je kunt makkelijk zaken aanvullen en aanpassen. Daarnaast kun je het plan ook in de chat in FiveSteps voorleggen aan één van de professionele coaches. Een coach kan je helpen je plan nog verder aan te scherpen en kan je vragen beantwoorden. In de volgende video vertelt coach Anja waarom stress misschien wel niet te voorkomen is.Bonusmateriaal: dagelijkse stress-update en stress- & burn-outtest

Naast je persoonlijke herkenningsplan heeft de app nog twee handige tools. Met de stress-update vul je eenvoudig dagelijks in hoe het met je gaat. Heb je veel last van stress? Zorg er dan voor dat je actie onderneemt. Het herkenningsplan helpt je daarbij. Je kunt in de app ook de stress- & burn-outtest invullen. Aan de hand van een aantal vragen over je werk, vertelt de score je hoe groot het risico is dat je een burn-out krijgt. Kortom, FiveSteps helpt je op een laagdrempelige en prettige manier om je stressklachten te verminderen.

Commenti


Aan de slag

Maak werk van mentale veerkacht.

FiveSteps zorgt voor mentaal veerkrachtige medewerkers. Download de app en probeer de kracht van FiveSteps.

bottom of page